Diseminare Portugalia

Prima saptamana de practica-flux Portugalia-Sudori

Obiective turistice vizitate

  • Barcelos

Primul impact: un cocos imens, viu colorat si cantator. Barcelos, la 21 km vest de Braga, este cunoscut pentru doua lucruri: o piata vasta care are loc in fiecare joi si un cocos tanar foarte viu colorat si curios.  Ultimul este omniprezent pe tot cuprinsul Portugaliei sub nenumarate forme,

 

 

 

 

 

  • Castelo de Guimaraes

Guimaraes (prima capitală a Portugaliei) este un oraș cu un trecut glorios, a cărui istorie este legată de fondarea identității naționale portugheze și a limbii portugheze în secolul al XII-lea. Guimaraes are un impresionant centru istoric, cu un design în formă de labirint, cu străzi înguste și piețe pitorești înconjurate de clădiri medievale.

Castelo de Guimaraes (cunoscut de asemenea și sub numele de Castelo de Sao Manede), situat în partea cea mai înaltă a muntelui considerat sacru de către portughezi. Prezența castelului este un amestec de legendă, poezie și eroism care înconjoară principiile istoriei naționale: în acest loc s-a stabilit și dezvoltat viitorul Portugaliei. Abandonat în trecerea anilor și a oamenilor, a fost atent restaurat în prima jumătate a secolului XX, recuperându-și măreția și frumusețea originală. Castelul a fost ales ca una dintre cele șapte minuni ale Portigaliei.

 

 

  • Santuário do Bom Jesus do Monte 

Intregul complex de la Bom Jesus do Monte (Bunul Iisus de la Munte) este considerat un loc sfant de pelerinaj iar biserica si scarile de acces sunt printre cele mai fotografiate obiective din intreaga Portugalie. Multe varfuri de deal sau de munti din Portugalia dar si din intreaga Europa au fost alese strategic din cele mai vechi timpuri pentru a gazdui cetati de aparare, puncte de observare si alarmare in caz de invazie a cotropitorilor si o seama de situri religioase ferite de ispitele lumesti iar Bom Jesus face parte din aceasta ultima categorie.

 

 

 

 

 

 

 

  • Porto, sau Invicta (Orașul Neînvins), cum îl numesc uneori portughezii,este mai plin de viață ca oricând. Șarmul celui de-al doilea oraș din Portugalia nu a fost trecut cu vederea existand cinci motive pentru care merită să trăiești orașul Porto. Acestea includ arhitectura, investițiile, peisajele, gastronomia și cultura. Iată motivele pentru care Porto este orașul cel mai la modă al momentului. Diferitele puncte de atracție din oraș oferă priveliști de neuitat – străzile, râul Douro și podul de fier Dom Luis I, care leagă Porto de orașul Vila Nova de Gaia, toate acestea sunt locuri cu vederi excelente și peisaje uimitoare pentru un centru metropolitan aglomerat.

 

 

 

 

  •  Campus Intercultural Association Mobility Friends

Campusul construit cu gust: asezarea casutelor, piscina, teren de sport, club, multe plante, gazon imbinat cu pietris alb dar cel mai impresionant un mic bazin amenajat cu un circuit inchis de apa, cu zeci, poate chiar sute de pestisori carasi de toate culorile.

Ponte de Lima este numit după podul de piatră care traversează aici râul Lima, o construcție medievală (secolul al XIV-lea), dar care integrează 4 arcade din fostul pod roman aflat odinioară pe acest loc. Chiar la capătul nordic al podului se deschide piața centrală a orașului – Largo de Camoes – tipic portugheză, cu nelipsita fântână renascentistă în mijloc și un turn crenelat.

Mai toate locurile pe care le-am vizitat în Portugalia au fost pe cât de neașteptate pe-atât de pitorești. Ponte de Lima n-a făcut nici el excepție de la regulă.

Autocarul ne-a abandonat la o răscruce de drumuri, foarte aproape de inima orașului. De aici urma să ne găsim drumul pe frumoase străzi pietruite și doar pietonale. Ponte de Lima e cel mai vechi orășel portughez atestat documentar..

Am pornit apoi la drum pe jos, printre frumoase case de piatră – unele dintre ele împodobite cu plăci de azulejos, pe lângă un taur de bronz ce părea gata să ne ia în coarne, până am ajuns la râul Lima și la podul care a dat numele orașului.

Ponte de Lima ne-a uimit cu numărul mare de statui răspândite prin oraș (taurul furios, un dans în ritm de chitară și acordeon alături de un grup vesel, aratul pamantului si nu în ultimul rând strămoșii noștri comuni, romanii).

Pe malul de unde am pornit noi, câțiva centurioni încolonați stăteau încremeniți și se uitau peste fluviu. pe celălalt mal, comandantul lor, călare pe un cal alb, striga furios la ei. Comandant și centurioni, ne povesteau o întâmplare de demult. Legenda spune că, atunci când au ajuns pentru prima dată pe malurile râului Lima – acolo la marginea lumii, soldații romani erau încredințați că ajunseseră pe tărâmurile lui Hades și că-l aveau în față pe Lethe, râul uitării. Convinși fiind că dacă-l vor trece nu vor mai ține minte nimic, nici măcar cine sunt, refuzau cu încăpățânare să treacă pe malul celălalt. Comandantul lor, furios c-avea de-a face cu asemenea superstiții înapoiate, a trecut singur râul și a început să-și strige camarazii pe nume îndemnându-i să-l urmeze și demonstrându-le că n-a uitat nimic. Și uite-așa au cucerit romanii Galicia. Cum se mai scrie istoria asta …Ghidul nostru a avut grija sa cunoastem aceste lucruri.Priveliștea ne-a fermecat pe toți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am pornit apoi, cu autocarul, pe străzi de piatră si am ajuns la Sé Catedral de Viana do Castelo supranumita „Printesa raului Lima”.

Orasul, situat pe malul raului Lima, chiar in apropiere de gura de varsare in Oceanul Atlantic, este renumit ca fiind unul dintre cele mai active porturi de pescuit.

Turul a continuat cu un stop fotografic pe Dealul Santa Luzia, cu o vedere superba asupra orasului si portului sau. In aceasta zi, masa am luat-o la un restaurant cochet cu numeroase placi decorative de azulejos cu motive traditionale si secvente din cultura portugheza.

Pe langa culori si bun gust, mancarea a fost mult mai buna fata de alte locuri. Supa crema nu a lipsit.

 

 

 

 

 

 

Plimbarea s-a incheiat cu un shoping intr-un mall. Mandri nevoie mare ca am mai cheltuit niste bani ne-am intalnit la autocar si in jurul orei 16 am pornit spre campus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Póvoa de Varzim

Orașul Povoa de Varzim este o plaja scăldata de soare recunoscuta timp de trei secole, cel mai popular în nordul Portugaliei,

Există multe motive bune pentru a vizita Póvoa de Varzim. În clasamentul municipalităților portugheze, acest oraș este numai după Porto și Braga,

în ceea ce privește calitatea vieții, capacitatea de a atrage turiști și de a influența economia. Póvoa este modern, plin de viață, dinamic, întreprinzător și cosmopolit.

Are un aspect urban impresionant. Prezintă climă blândă în diferite sezoane ale anului. Cine vizitează Póvoa poate percepe cât de mult a fost gândit. Un exemplu este traseul său frumos de ciclism, întinzându-se pe sute de metri, paralel cu Oceanul Atlantic. Ne-a impresionat aspectele privitoare la structurile fizice și arhitecturale, igiena si modul de relaxare a vizitatorilor: multi faceau jocking, altii, de varste diferite, jucau baschet sau fotbal pe nisip, cei curajosi  se inaltau cu parapanta.